Make your own free website on Tripod.com

Aalberswoorden

 

Naar aanleiding van de in de media onlangs uitgevochten handelswijze van de heer K. Aalbers van Vitesse omtrent de overgang van Machlas naar Ajax doken we nog een stukje op over deze goede man. Het stuk is van Youp van 't Hek.

 

AALBERSWOORDEN

Als Karel Aalbers, de voorzitter van Vitesse, in beeld komt dan juicht ons hele huisgezin. Zit dat in het pak? De met zorg gekozen das? Is het de moderne bril? Ik weet het niet.
Het enige wat mij opvalt is dat ons hele gezin onrustig wordt. Tot de cavia aan toe!
Het is in elk geval zijn taalgebruik. Alles wat in drie woorden kan, gaat in negen, liever nog in twaalf en als hij in zijn flanellen pyjama goed heeft uitgeslapen komt hij tot achttien.
'Ik dacht, mede gezien het feit dat het net als andere jaren weer richting december ofwel de feestmaand gaat, dat het goed is om er even bij stil te staan dat het weer hoog tijd wordt dat wij beseffen dat het niet lang meer zal duren of de ultieme kindervriend, de goedheiligman bij uitstek, en ik duid hiermee op Sinterklaas, zijn opwachting maakt in het centrum van Arnhem en dat wij met de hele middenstand, evenals de ondernemers en uiteraard niet te vergeten de dienstverlenende sector, rekening moeten houden met een wat grotere verkeersdrukte rond de diverse winkelcentra waar de bisschop zich zal vertonen omdat de ouders met jonge kinderen een goede reden hebben om die kant op te gaan.'
Dit is Karel Aalbers die zijn kinderen vertelt dat zij binnenkort hun schoen mogen zetten.
Nu begrijpt u ook waarom het Akzodrôme zolang een Akzodroom is geweest.
Er wordt gezegd dat dat komt door de bezwaarschriften, ondoorzichtige subsidieprocedures, financieringsproblemen en bouwvergunningen, maar niets is minder waar. Het komt door Aalbers. De onnavolgbare Aalbers. De man begint te praten, gaat van Amsterdam via Dokkum, Loon op Zand en Delfzijl naar Maastricht en iedereen is zo blij dat ze eindelijk het bordje Maastricht zien dat ze automatisch 'ja' zeggen. Hij heeft bij zijn Arnhemse juwelierszaak een uithangbord van neon en dat brandt 's nachts. Tegen nachttarief. Nu kreeg hij onlangs een rekening en daar stond het gewone tarief op. Karel naar de PGEM en drie uur later was hij zover dat de rekening was gehalveerd, hij thuis een nieuwe digitale meter kreeg en de PGEM hoofdsponsor van Vitesse was geworden.
'Hoe kan dat nou', vroegen de concurrenten De Graafschap en NEC zich af.
'Het was de enige manier om van hem af te komen,' riepen alle overspannen personeelsleden, die massaal een ATV-dag opnamen. Het hoofdkwartier van het energiebedrijf was dan ook een dag gesloten en een paar ambtenaren hebben zich ziek gemeld met hevige stressverschijnselen. Nou zegt dat bij amtenaren niet al te veel.
Karel Aalbers schijnt ook de televisierechten van CSKA Moskou te hebben gekocht en daar zijn problemen over.
Gek he? Twee tolken hebben inmiddels hun oren afgesneden, eentje zwerft Schubert zingend door de Oeral en de laatste heeft gevraagd of hij een vriend is van de beroemde Nederlandse schrijver Harry Mulisch, die ook niet zuinig met zijn woorden omspringt.
Maar het multifunctionele Akzodrôme (met gratis schuifdak) gaat dus door. De financiering is rond, de eerste paal gaat over een half jaar de grond in en achttien maanden (ongeveer negenentwintig miljard Aalberswoorden) later wordt de tent geopend door Luciano Pavarotti. Dit houdt in dat je ook Harry Mens op bezoek krijgt en dat lijkt me voor de gemeente Arnhem een mooie reden om alsnog van het stadion af te zien. In het Akzodrôme kan je voor een bedrag van tussen de 100.000 en de 300.000 gulden een loge huren en volgens Aalbers zijn de meeste daarvan al verhuurd.
Dat er veel eenzaamheid in de provincie is weet ik als reizend artiest als geen ander, dat er veel te veel zwart en wit geld in dit land is weet ik ook, maar dat er gekken zijn die drie ton voor een seizoentje Vitesse over hebben wist zelfs ik niet.
Maar in één klap snap ik wel al die psychiatrische inrichtingen rond de Gelderse hoofdstad. En nu hebben ze er weer eentje bij.

 

uit: "eerst de man, dan de bal", van Youp van 't Hek uit 1993 uitgebracht bij uitgeverij Thomas Rap te Amsterdam